top of page

Internet of Things - despre cum integram senzori si alte noi tehnologii

Anul acesta am mai pus o cărămidă la temelia business-ului nostru. Am reușit să integrăm în sistemele noastre primii senzori de temperatură, astfel putând să

identificăm în real-time supraincalzirea echipamentelor. Senzorii pe care îi testăm sunt wireless, deci non-intruzivi și foarte ușor de montat pe orice tip de echipament. Prin urmare, instalarea acestora se face fără a avea de-a face cu fire sau cabluri.


Acest eveniment marchează astfel drumul spre mentenanța erei digitale, tehnologizate. Senzori de vibrație, mișcare sau consum urmează să fie și ei integrați în sistemele noastre pentru a preveni diverse probleme. Echipamentul va ajunge până la punctul în care să poată prezice defecțiunile pe baza informațiilor acumulate într-o perioadă de timp. Prin urmare, întregul ecosistem va fi capabil să simplifice procesul de mentenanță, să maximizeze productivitatea, să minimizeze timpul petrecut pentru rezolvarea problemei și să crească eficiența procedurilor de întreținere.


Scopul întreținerii în era digitală ar trebui să se concentreze pe prevenire și nu pe corectare!


aplicatie software de mentenanta echipamente si utilaje cu integrare IoT

Internetul în esență este un amalgam de computere care pot comunica și face schimb de date între ele. Dar ce se întâmplă dacă dorim să interconectăm și alte sisteme, în afară de două calculatoare?


Ei bine, acesta este Internet of Things (IoT) - interconectarea prin intermediul internetului a dispozitivelor de calcul încorporate în obiectele de zi cu zi, permițându-le acestora să trimită și să primească date.


Dar ce legătură au toate acestea cu mentenanța și, mai exact, cu mentenanța predictivă? Cu ajutorul IoT putem facilita schimbul de date și informații dintre echipamentele noastre. Astfel, putem asigura o mai bună imagine de ansamblu asupra activității zilnice și putem reduce la minim riscul de a apărea defecțiuni.


Mai exact, prin IoT ne referim la un singur lucru: senzori. Datele provenite de la diferite tipuri de senzori sunt transmise către aplicații de monitorizare care asigură funcționarea optimă a proceselor cheie. Aceeași senzori pot, de asemenea, să prevină întreruperile neașteptate ale activității, prevăzând momentul în care piesele vor trebui înlocuite.


MentDrive implementează deja senzori care pot prezice și preveni supraîncălzirea sau alte defecțiuni legate de temperatură. În viitorul apropiat, plănuim să integrăm în sistemele noastre senzori de mișcare,vibrație și consum. În acest fel, putem preveni aproape orice tip de defecțiune și putem reda clientului timpul și resursele necesare pentru a-și dezvolta în continuare afacerea.


S-ar putea să credeți că toate acestea sunt doar un capriciu al erei digitale, dar țineți cont de faptul că mentenanța predictivă este deja prezentă în viețile noastre. Natura găsește întotdeauna modalități de a ne avertiza dacă lucrurile încep să meargă prost. De obicei, dacă are loc o furtună, înainte de a cădea ploaia abundentă, auzim tunete, iar pe cer încep să apară scurte fascicule de lumină aproape orbitoare.


Acestea sunt toate semnalele de care avem nevoie pentru a acționa: închidem toate ferestrele, deschidem draperiile, ne facem un ceai fierbinte și ne bucurăm de spectacolul care se desfășoară afară.


Dar cum rămâne cu tot ceea ce este "nenatural", lucruri de care depindem și pe care ne bazăm mult? Toate mașinile, ușile automate, aparatele de cafea, camerele de supraveghere și așa mai departe. Ce se întâmplă dacă o "furtună" va începe în interiorul lor? Cine ne va atenționa? Cine ne va spune să "închidem ferestrele" și să "deschidem draperiile"?


Răspunsul este clar: "senzorii". Cu alte cuvinte, acești senzori sunt meniți să ne spună dacă ferestrele trebuie închise, sau dacă trebuie doar deschise puțin, sau schimbate cu unele mai colorate, sau înlocuite pentru că nici nu ar fi trebuit să fie acolo o fereastră. Opțiunile sunt nelimitate, dar întotdeauna aliniate cu cele mai bune interese ale întreprinderii.


Desigur, poate vă gândiți că fără cunoștințe de specialitate, întreținerea echipamentelor din industrie este o bătălie pierdută.


Totuși software-ul nostru extrage datele și le traduce într-un limbaj simplu și eficient, astfel încât oricine să poată efectua operațiunile de mentenanță. Este ca și cum ai avea în buzunar pe cineva priceput la toate. Cineva care știe cum când și ce îmbunătățiri să aducă fiecărei mașinării. Fiecare proces de întreținere este construit sub forma unei liste de verificare, astfel încât procesul în sine este mai puțin înfricoșător și mai ușor de înțeles.


Odată cu schimbarea orientării întregului proces de mentenanță de la corecție la predicție, munca grea va fi făcută de calculatoare și senzori, iar tehnicienii vor trebui doar să ajusteze unele valori și seturi de date pentru a menține fluxul de lucru și buna funcționare a echipamentelor. De asemenea, tehnicienii vor avea timp să se ocupe și de alte activități.


Noi, ca industrie, trebuie să realizăm că scopul mentenanței în era digitală ar trebui să se concentreze pe prevenire și nu pe corecție!


44 afișări
bottom of page